Ontdek hoe je dit deel van de groente kunt hergebruiken en welke voordelen het heeft.
Wanneer we uien schillen is het eerste wat we doen de schillen weggooien, maar wat weinig mensen weten is dat dit deel van de groente grote voordelen heeft, vooral in de tuin.
Dit is een supermakkelijke en effectieve truc die veel experts gebruiken voor hun planten. De methode bestaat alleen uit het weken van de schillen in een kom met warm water. Wat doet het?
Als de uien in warm water worden ondergedompeld, geven de uien de verbindingen vrij die ze bevatten, zoals kalium, calcium en andere mineralen, dankzij de temperatuur van de vloeistof.
Hoe bereid je het stap voor stap
- Bewaar de schillen van 2 of 3 uien.
- Doe ze in een glazen pot.
- Vul de pot met warm water.
- Dek af en laat 24 tot 48 uur staan.
- Zeef de vloeistof en gebruik deze om je planten water te geven.
Deze oplossing werkt als een voedselrijke natuurlijke meststof die, wanneer je het vooral in de herfst en winter op planten gebruikt, ze sterker maakt zonder dat je chemicaliƫn nodig hebt.
Tuiniers gebruiken deze techniek om ervoor te zorgen dat hun planten er groener uitzien, sterker worden en minder vatbaar zijn voor ongedierte.
Als je twijfelt over de toepassing op een of andere kamerplant, is het raadzaam om een kwekerij of tuinman die je vertrouwt te raadplegen.
Andere toepassingen van uienschillen in de keuken
Als je uienschillen hebt bewaard, kun je ze gebruiken in de keuken in plaats van ze weg te gooien:
- Kruiderij in poedervorm: droog de schillen en maal ze tot een poeder dat je kunt gebruiken als smaakmaker voor verschillende gerechten.
- Natuurlijke smaakmaker: als je uienschillen hebt, kun je ze tijdens het koken toevoegen aan bouillon of stoofschotels om je gerechten op smaak te brengen.