Waarom kunnen plastic snijplanken gevaarlijk zijn voor uw gezondheid? Wat is het beste alternatief?
Het gebruik van plastic snijplanken, een keukengerei dat iedereen in huis heeft, kan het lichaam blootstellen aan miljoenen microplastics die de gezondheid kunnen schaden. Veel deskundigen zijn het er namelijk over eens dat ze niet de beste optie zijn om voedsel in de keuken te snijden.
Plastic snijplanken krassen gemakkelijk, verzamelen bacteriën en gaan snel kapot. Maar wist u dat er een materiaal bestaat dat veel sterker en hygiënischeris dan plastic? Ontdek welk materiaal dat is.
Het gevaar van plastic snijplanken
Plastic snijplanken zijn alomtegenwoordig in elke keuken. Toch wordt hun hygiëne steeds meer in twijfel getrokken. De oorzaak? De materialen waaruit ze zijn vervaardigd, die na verloop van tijd kunnen verslechteren en resten in het voedsel kunnen achterlaten.
Tot nu toe hadden snijplanken van polypropyleen (PP) en polyethyleen (PE) de voorkeur boven houten of stalen snijplanken. Dit was vooral vanwege hun gebruiksgemak, hun lichte gewicht en het feit dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn.
Bovendien waren ze betaalbaar en hadden ze een ideaal oppervlak voor messen en punten, waardoor het risico op beschadiging werd verminderd.
Een studie in de Verenigde Staten heeft deze bezorgdheid bevestigd. De studie waarschuwt zelfs voor het gebruik ervan, vooral bij intensief en langdurig gebruik.
De laatste jaren is de bezorgdheid over het risico van besmetting door microplastics sterk toegenomen. Dit roept vragen op over de voedselveiligheid.
Volgens een studie van de American Chemical Society (ACS) die Environmental Science & Technology heeft gepubliceerd, kunnen plastic snijplanken inderdaad bijdragen aan de opname van grote hoeveelheden microplastics.
Door het gebruik van deze planken ontstaan er onvermijdelijk groeven en scheurtjes in het oppervlak. Hierdoor kunnen er resten achterblijven in het voedsel, vooral bij het snijden onder druk, hakken of met gekartelde messen, zoals die we voor brood gebruiken. Na verloop van tijd worden deze groeven dieper, waardoor het risico op besmetting nog groter wordt.
Wat is het nieuwe favoriete materiaal?
De nieuwe favoriet is de houten snijplank van hoge kwaliteit. En dan vooral massief hout zoals notenhout, eikenhout of bamboe. In tegenstelling tot plastic heeft hout van nature antibacteriële eigenschappen. En als u het goed onderhoudt, gaat het jarenlang mee zonder te vervormen of vlekken te krijgen.
Hoewel veel mensen vaak denken dat hout minder hygiënisch is, heeft onderzoek aangetoond dat bacteriën op plastic snijplanken meerdere dagen in leven kunnen blijven. En vooral in de groeven die door messen worden veroorzaakt.
Hout daarentegen heeft het vermogen om deze bacteriën sneller te absorberen en te verwijderen. Maar let op: alleen als u het na elk gebruik goed schoonmaakt!
Tips voor het onderhoud van houten snijplanken en het verlengen van hun levensduur
Was uw houten snijplanken met warm water en een beetje afwasmiddel. Maar let op: laat ze nooit weken!
Droog ze onmiddellijk af met een schone doek om zwellen te voorkomen.
Breng elke week minerale olie of bakolie aan om uw houten snijplanken te hydrateren.
Gebruik ze niet om rauw vlees te snijden als u ze daarna niet goed kunt schoonmaken.
Zet ze niet in de buurt van vuur of direct zonlicht om te voorkomen dat ze kromtrekken.