Zonder antiaanbakpan blijven spiegeleieren nooit plakken: de eenvoudige truc die ik aanbeveel

spiegeleieren

Heb je moeite om spiegeleieren te bakken? Met deze eenvoudige truc blijven ze zelfs zonder antiaanbakpan niet plakken!

Gebakken eieren worden bij bijna elke maaltijd gegeten! Of het nu met een sneetje brood bij het ontbijt is of als bijgerecht bij het avondeten, jong en oud zijn er dol op. Bovendien zijn ze een snel en smakelijk alternatief als we niet veel tijd hebben om te koken. Maar het is toch moeilijk om ze goed te bakken als je niet de juiste technieken gebruikt.

Klassieke tips voor perfect gebakken eieren

Bij het bakken van spiegeleieren maken velen van ons een fout. Daardoor breekt de dooier en loopt het eigeel over de hele pan. Maar zelfs als we nog zo voorzichtig zijn, kunnen we dit gerecht mislukken als we de verkeerde technieken gebruiken. Daarom hebben experts verschillende tips voor ons om spiegeleieren eenvoudiger en lekkerder te bakken.

De meesten van ons kennen al de truc met de antiaanbakpan. Dankzij een speciale coating voorkomt dit accessoire dat het eiwit van de spiegeleieren blijft kleven. Zo kunt u ze gemakkelijker op het bord leggen zonder de dooier te breken. Maar ook hier is enige vaardigheid vereist, want het gebruik van dit accessoire is geen garantie voor een perfect resultaat.

Anderen gebruiken gewoon meer olie bij het bakken van spiegeleieren. Het vet voorkomt namelijk dat het ingrediënt gaat plakken. Maar om dit te laten werken, moeten we ervoor zorgen dat de olie de juiste temperatuur heeft en dat we de juiste hoeveelheid gebruiken. Ook dat is niet altijd even gemakkelijk.

Een truc die altijd werkt!

Werken de eerste twee tips niet voor het bakken van uw spiegeleieren? Geen paniek! De experts hebben nog andere technieken om te voorkomen dat de dooier breekt. De meest effectieve is om uw pan goed voor te verwarmen voordat u begint met bakken. Zo wordt de warmte gelijkmatig over het hele oppervlak verdeeld. Dat maakt het bakken een stuk gemakkelijker.

Laat de pan hiervoor tot 3 minuten op het vuur staan. Zo heeft hij tijd om de juiste temperatuur te bereiken, maar controleer dit voor de zekerheid voordat u de olie toevoegt. U kunt hiervoor een paar druppels water op uw pan gieten voordat u de spiegeleieren bakt.

Deze techniek maakt gebruik van het Leidenfrost-effect, volgens onze collega’s van Okdiario. De pan heeft pas de juiste temperatuur als de waterdruppels op het oppervlak stuiteren en stoom afgeven. Een fascinerend fenomeen dat ervoor zorgt dat uw spiegeleieren perfect bakken.

Hoe bakt u vervolgens uw spiegeleieren?

Hebt u de truc met het druppeltje water op de pan al geprobeerd? Dan is het tijd om een beetje olie op het oppervlak van de pan te gieten. Zorg ervoor dat de pan volledig bedekt is met olie, zodat er een barrière ontstaat en de spiegeleieren niet gaan plakken.

Vervolgens kunt u het ingrediënt op het vuur zetten. Wacht een paar minuten voordat u de spiegeleieren aanraakt. Het eiwit moet namelijk echt beginnen te stollen. Als dat niet het geval is, zullen bepaalde delen van het ingrediënt gaan plakken en mislukt het recept!