Een zoutvaatje in de magnetron: waarom deze onbekende truc door experts wordt aanbevolen

zoutvaatje

Het is gebruikelijk om rijstkorrels of koffiebonen in het zoutvaatje te doen om te voorkomen dat het zout gaat klonteren. Veel voedingsdeskundigen raden echter aan om het vaasje in de magnetron te zetten. Vochtig zout in een potje is een vervelend probleem dat helaas te wijten is aan een te hoge luchtvochtigheid in de keuken. Maar daar is een eenvoudige oplossing voor.

Waarom het zoutvaatje in de magnetron zetten?

Natriumchloride, dat we allemaal kennen als keukenzout, is een kleurloze kristalachtige stof die smaak toevoegt aan gerechten. Het kan ook vocht uit de lucht opnemen.

Zout heeft namelijk de neiging om vocht uit de lucht op te nemen. Dat kan een probleem zijn, omdat het dan vochtig wordt, klontert en waterophopingen kan vormen.

Het is gebruikelijk om rijst of koffiebonen in het zoutvaatje te doen om te voorkomen dat het zout gaat klonteren. Maar het gebruik van de magnetron om het zoutvaatje te drogen is een veel snellere en effectievere methode.

Hoe gaat u te werk?

Verwijder eerst alle metalen of plastic onderdelen uit de zoutstrooier.

Zet de zoutstrooier vervolgens enkele seconden op vol vermogen in de magnetron.

Door de hitte verdamp het vocht in het zout, waardoor het zijn oorspronkelijke textuur terugkrijgt.

Let op dat u het zoutvaatje laat afkoelen voordat u het aanraakt! Het zal namelijk erg heet zijn na het gebruik van de magnetron.

Deze huistip is een praktische en effectieve oplossing om vocht dat zich in het zout ophoopt te verwijderen. In tegenstelling tot de traditionele methode met rijst of koffie, pakt deze methode namelijk de oorzaak van het probleem direct aan.

Enkele tips om te voorkomen dat zout vocht opneemt

Vocht is een van de grootste vijanden van zout. Wanneer zout in contact komt met het luchtvocht dat in elk huis aanwezig is (ook al merkt u dat niet), kan het ongewenste klontjes vormen. Daardoor wordt het moeilijker af te meten en op te lossen tijdens het koken.

Bovendien kan vocht de kristalstructuur van zout aantasten. Dit tast de kwaliteit aan en beïnvloedt de smaak.

Maar hoe bewaar je zout zodat het geen water opneemt?

Bewaar zout op een koele, droge plaats, uit de buurt van warmtebronnen en vocht, zoals de oven of de gootsteen.

Zout bewaren in luchtdichte verpakkingen is een van de meest effectieve manieren om het tegen vocht te beschermen. Luchtdichte verpakkingen voorkomen dat vocht binnendringt. Zo blijft het vrij van verontreiniging van buitenaf.

Rijst in de zoutpot doen, zoals u waarschijnlijk al eens hebt gezien, vermindert de vochtigheid en helpt het zout in optimale conditie te houden. Rijst werkt namelijk als een absorberend middel en helpt het zout droog te houden.

Plaats kleine zakjes silicagel in de opslagruimte. Deze mogen echter niet in direct contact komen met het zout.

Een kurken deksel kan ook helpen om vocht te absorberen.