De bloedsuikerspiegel, ook wel glycemie genoemd, is belangrijk om in de gaten te houden. Het geeft de hoeveelheid glucose in het bloed aan en het handhaven van een gezond niveau (tussen 0,65 g en 1 g) is van cruciaal belang om het risico op diabetes te beperken. Er zijn verschillende, gemakkelijk verkrijgbare voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel verlagen.
Citroen
Het eten van citroen helpt de glycemische index te verlagen en dus ook de suikerspiegel in het bloed. In tegenstelling tot andere vruchten die te zoet kunnen zijn, wordt diabetici aangeraden citroensap te drinken, verdund met water. Deze citrusvrucht is niet alleen rijk aan vitamine A, B, C en E, maar bevat ook antioxidanten en mineralen die helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.
Granen
In een glycemisch dieet worden bepaalde granen aanbevolen: rogge, rijst, haver, maïs, spelt, boekweit, griesmeel… Granen bevatten eiwitten, vetten en vitamines, waardoor de bloedsuikerspiegel aanzienlijk kan worden verlaagd.
Brood
Brood is een goede manier om de bloedsuikerspiegel te reguleren, op voorwaarde dat het volkorenbrood is en gemaakt van rogge, quinoa, rijst, maïs of boekweit. Het brood moet gemaakt zijn met natuurlijke gist en niet met bakpoeder of bakkersgist.
Aardappelen
Aardappelen hebben slechts een zeer geringe invloed op de bloedsuikerspiegel en kunnen zelfs helpen om de suikerspiegel te verlagen, afhankelijk van de bereidingswijze. Als ze worden gepureerd of gebakken, hebben ze een hoge glycemische index. Als ze worden gestoomd, daalt de GI.
Peulvruchten
Peulvruchten zoals gedroogde bonen, linzen, erwten en kikkererwten helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.
Zoete aardappel
Zoete aardappel is rijk aan kalium en voedingsvezels en helpt het zenuwstelsel gezond te houden en de bloeddruk te verbeteren.
Amandel
Amandelen zijn rijk aan eiwitten, vitamines, magnesium en vezels. Ze hebben ook een lage glycemische index, waardoor ze een van de meest geschikte voedingsmiddelen voor diabetici zijn.
Noten
Het eten van noten vermindert het risico op diabetes. Noten zijn rijk aan vezels en reguleren de stijging van de bloedsuikerspiegel.
Tijm
Tijm bevat veel antioxidanten en wordt aanbevolen om toe te voegen aan gerechten om de stijging van de bloedsuikerspiegel tegen te gaan.
Kaneel
Kaneel heeft tal van voordelen voor het lichaam. Het heeft een onmiddellijke eetlustremmende werking, verhoogt het verzadigingsgevoel en vermindert de calorie-inname. Het is zeer rijk aan vitamines, vezels en mineralen.
Spinazie
Spinazie is rijk aan vezels, magnesium en antioxidanten en helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren. Door spinazie regelmatig in uw maaltijden te verwerken, profiteert u van een hoge voedingswaarde die helpt de suikerspiegel te stabiliseren.