Het rooster is altijd een onmisbaar keukengerei geweest: absorberend, goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Na verloop van tijd is het echter een van de meest onhygiënische voorwerpen in huis geworden.
Het verzamelt voedselresten, constant vocht en wordt een broeinest van bacteriën die we vaak over het hoofd zien.
Zelfs als hij normaal gesproken dagelijks wordt schoongemaakt, kan hij binnen een paar uur schimmel ontwikkelen en zelfs andere oppervlakken besmetten omdat hij de hele tijd vochtig is.
Daarom is er een veel beter alternatief om de keuken vrij van ziektekiemen en bacteriën te houden. Dit is de Zweedse vaatdoek.
Deze Scandinavische uitvinding combineert cellulose en katoen, is ultra-absorberend als een spons maar droogt snel als een vod. Het kan in de wasmachine of zelfs in de vaatwasser en droogt in een paar minuten, waardoor geurtjes en bacteriën worden voorkomen.
In tegenstelling tot roosters die binnen enkele weken uit elkaar vallen, gaan deze doeken bij goed gebruik 3 tot 6 maanden mee. Als ze niet meer bruikbaar zijn, worden ze gecomposteerd: ze zijn 100% biologisch afbreekbaar.
Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, dus veel mensen gebruiken ze ook als multifunctionele doek of vaatdoek, en ze nemen minder ruimte in beslag en zien er netter uit.