Gooi je roestige ovenrek of oude houten planken niet weg: creëer deze handige, als-nieuwe look voor je keuken.

ovenrek

Een oud ovenrek ziet er misschien uit als rommel, maar met een beetje creativiteit kan het worden omgetoverd tot een door de winkel ontworpen keukenblad.

De eerste stap is het ovenrek grondig schoonmaken en een laag spuitprimer aanbrengen, waardoor de uiteindelijke verf beter hecht. Daarna wordt het zwart gespoten voor een modern en elegant tintje. Voor de basis wordt een grenenhouten plank hergebruikt. Neem de exacte afmetingen volgens de grootte van het ovenrek en markeer waar de vouwen of sneden moeten worden gemaakt om het goed te laten passen. Met een bezemsteel worden twee stukken van 15 cm lang uitgesneden, die aan de uiteinden worden uitgehold zodat ze kunnen worden aangebracht om de zijkanten te ondersteunen. Deze structuur wordt vastgeschroefd of gelijmd met sterke lijm en vervolgens bijpassend geverfd.

De plank wordt in het ovenrek gestoken en er wordt een stevig, functioneel en stijlvol dienblad geassembleerd. Deze manier van recycleren verfraait niet alleen je keuken, maar helpt ook om afval te verminderen door materialen die velen weggooien een tweede leven te geven.

Placemathouder gemaakt van gerecycled blik en hout

Aan de andere kant, als je grote lege blikjes en een paar restjes hout hebt, kun je een originele placemathouder voor op de eettafel maken. Alles wat je nodig hebt is een rechthoekige houten basis, blikken van dezelfde grootte (schoon en zonder etiketten), verf en schroeven.

Verf eerst elk blikje met acrylverf of krijtverf in de kleur die bij je servies past. Zodra ze droog zijn, bevestig je ze aan het hout met schroeven door de basis. Dit project kan worden aangepast, je kunt drie blikken op een rij zetten of één aan elk uiteinde als je liever iets meer symmetrisch hebt. Als je het een meer rustieke afwerking wilt geven, kun je de verf op sommige plekken wegslijten of een vintage spetter maken. Deze standaard is ideaal voor het opbergen van opgerolde placemats, servetten of zelfs alledaags keukengerei.

Je houdt niet alleen je tafel georganiseerd, je hergebruikt ook materialen die normaal gesproken verloren gaan.