Hoe gekookte ham in de koelkast bewaren zodat hij geen slijm vormt en langer houdbaar is

ham

Als je gekookte ham slijmerig en stinkend is geworden in de koelkast, moeten we je vertellen dat dit komt doordat je hem verkeerd hebt bewaard.

Is het je wel eens opgevallen dat wanneer je een pakje gekookte ham of schouderham opent, het een soort slijm en een slechte geur heeft? Deze twee situaties doen zich voor wanneer we dit voedsel verkeerd bewaren en conserveren.

In het volgende artikel vertellen we je hoe je gekookte ham op de juiste manier kunt bewaren, zodat het geen slijm vormt en langer intact blijft.

Hoe bewaar je gekookte ham langer?

De beste manier om gekookte ham te bewaren is in een bak met een deksel. Op de bodem van de bak leg je twee vellen keukenpapier, daarop de plakjes ham en aan het einde nog eens twee vellen keukenpapier.

Waarom ontstaat er slijm op gekookte ham als deze in de koelkast wordt bewaard?

De redenen waarom er slijm kan ontstaan op gekookte ham zijn de volgende:

  • Melkzuurbacteriën: Deze bacteriën groeien in een vochtige omgeving en voeden zich met de koolhydraten in de ham.
  • Vocht: Vocht in de verpakking bevordert de groei van bacteriën.
  • Koolhydraten: Gekookte ham bevat koolhydraten die als voedsel dienen voor deze bacteriën.
  • Slechte opslag: gebrek aan de juiste koeling en onjuiste behandeling kunnen het proces versnellen.
  • Kou: Het verschijnen van bacteriën in gekookte ham is vaak gerelateerd aan het doorbreken van de “koudeketen”, d.w.z. wanneer het product werd blootgesteld aan temperaturen boven de 4°C.

Kan gekookte ham met slijm geconsumeerd worden?

Hoewel melkzuurbacteriën lage concentraties hebben en meestal niet gevaarlijk zijn, geeft de aanwezigheid van slijm aan dat de ham aan het bederven is.

Gekookte ham met slijm erop kun je beter niet eten, omdat dit een gezondheidsrisico kan vormen.