In Zuid-Amerika is Argentinië een van de landen met de hoogste koffieconsumptie per hoofd van de bevolking. Met een gemiddelde van 1,4 kg per persoon per jaar is deze drank niet alleen populair vanwege de smaak, maar ook vanwege de gezondheidsvoordelen. Wie naar bars, cafés of de koffiespeciaalzaken gaat die sinds kort in de mode zijn, zal een detail opvallen dat in elk van hen wordt herhaald: koffie wordt geserveerd met een glas water.
Velen interpreteren deze handeling als een eenvoudig gebaar van hoffelijkheid, maar de waarheid is dat er een verklaring achter zit. Ongeveer 80% van de Argentijnen drinkt thuis koffie, maar weinigen weten dat het glas water dat bij de infusie wordt geserveerd deel moet uitmaken van het ritueel, of het nu bij het ontbijt is of op een ander moment van de dag.
De belangrijkste functie van het glas water, of frisdrank -afhankelijk van de koffieshop-, is om het gehemelte te reinigen. Een slokje voor de koffie helpt om nog meer van de smaak en aroma’s te genieten. Dit komt omdat het eerdere smaken, zoals voedsel of sigaretten , neutraliseert. Het is ook belangrijk tijdens het vasten, omdat het de maag beschermt door de slijmvliezen van de mond en slokdarm te hydrateren, wat brandend maagzuur of een branderig gevoel kan helpen verminderen bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne.
Water drinken is echter niet alleen iets wat je moet doen voordat je koffie drinkt, maar wordt ook aangeraden erna. Naast de voordelen is dit nuttig omdat het helpt om slechte adem te elimineren, de smaak in de mond verlicht en de hydratatie weer in balans brengt, vooral als de persoon meer dan één kopje heeft gedronken. Hoewel niet in dezelfde mate als maté, heeft koffie ook vochtafdrijvende eigenschappen….
Deze gewoonte kan thuis gemakkelijk worden aangepast. Schenk gewoon een klein glas water of frisdrank naast het kopje koffie en het zal de persoonlijke ervaring enorm verbeteren, terwijl het de aandacht trekt van andere eters aan tafel, waardoor het ontbijt of tussendoortje een verfijnder tintje krijgt.
Volgens experts mag je maximaal 3 tot 4 kopjes koffie per dag drinken, maar niet meer. Het verbetert de mentale en fysieke prestaties, vermindert het risico op neurodegeneratieve ziekten en diabetes, beschermt de lever, vermindert het risico op bepaalde vormen van kanker , verbetert de stemming en vermindert het risico op depressie en heeft antioxiderende eigenschappen.
Koffie moet alleen worden vermeden door mensen die lijden aan angst, slapeloosheid, ongecontroleerde hypertensie of die zwanger zijn, omdat het brandend maagzuur, nervositeit of hartkloppingen kan veroorzaken bij gevoelige mensen, vooral als de aanbevolen 300 tot 400 milligram cafeïne per dag wordt overschreden.
Water of frisdrank? Wat kun je het beste bij de koffie drinken?
De waarheid is dat er, naast het belang van hydrateren voor en na het drinken van deze infusie, een verschil is tussen de eigenschappen van water en die van frisdrank. Afgezien van wat iedereen kiest op basis van persoonlijke smaak, of wat geserveerd wordt in de verschillende koffiewinkels in de buurt, heeftbruisend water een extra voordeel.
Omdat het koolzuurhoudend is, helpt frisdrank het gehemelte verder te reinigen voor of na het drinken van koffie. Bovendien contrasteert de verfrissende sensatie – wanneer gekoeld – goed met de warmte en intensiteit van dit kenmerkende brouwsel. Om deze reden kiezen velen het als bijgerecht, hoewel het ook in deze rol meer voordelen heeft dan water.
Hoewel de oorsprong van dit gebruik uiteenloopt, wordt gedacht dat het is begonnen in Weense koffiehuizen, opgericht in de 17e eeuw na de terugtrekking van het Ottomaanse Rijk. Zelfs toen werd de drank vergezeld van een beetje water.