Wijnflessen hebben een uniek en merkwaardig ontwerp aan de onderkant. Wij vertellen je wat de betekenis van hun “holte” is.
Elke dag zien mensen een eindeloos aantal voorwerpen die voor ons heel gewoon zijn, van auto’s, bestek, plaatsen en zelfs flessen. We realiseren ons echter iets niet, alles heeft zijn ontwerp voor iets. Dit is waar wijnflessen en hun eigenaardige vorm om de hoek komen kijken. Wat is de betekenis van het “gat” aan de onderkant?
De wijnflessen zijn een alledaags element in ons leven en het is gebruikelijk om zo’n container in elk huis, in de koelkast, op verjaardagen en in elke omgeving aan te treffen. En we zien vaak over het hoofd dat hun ontwerp enkele unieke kenmerken heeft die nuttig zijn voor hun onderhoud.
Hoewel vaak wordt gedacht dat hun specifieke omtrek of flessenbodem met een “gat” een reactie is op kwaliteits- of gewoon esthetische kwesties, dienen ze in werkelijkheid een cruciale functie voor consumenten.
Wat is de betekenis van de “holte” in de bodem van de wijnfles?
Vroeger werden wijnflessen met de hand gemaakt met de geblazen glastechniek. Het was daarom erg moeilijk om de bodem van de fles helemaal vlak te maken. Dit resulteerde in ongelijke bodems, die gevoelig waren voor breuk en beweging van de fles .
Om dit op te lossen, begonnen glasmakers de bodem in te plooien terwijl het glas nog heet was. Hierdoor bleef de fles stevig en werd voorkomen dat het glas zou barsten onder de interne druk.
Sindsdien wordt deze inkeping, bekend als “picadura” of ‘picada’ in het Spaans of “punt” in het Engels, gebruikt voor stabiliteit, stevigheid en om te voorkomen dat ze op tafel vallen. Wat ook heel belangrijk is, is dat het helpt om een betere grip op de fles te krijgen.
Bij gerijpte wijnen zorgt de holte ervoor dat het bezinksel zich na verloop van tijd op een natuurlijke manier kan vormen, waardoor het bezinksel zich ophoopt in een smaller gebied op de bodem. Bij het serveren van de wijn is er dus minder kans dat het bezinksel zich vermengt met de vloeistof. Het speelt echter ook een belangrijke rol bij het bewaren en serveren van wijn.