Tijdens de vroege zomer wordt er in de VS steeds vaker gebarbecued. Een hamburger of porties vlees worden door Amerikanen op houtskool gegrild.
Voor het opruimen na het bereiden van het eten wordt vaak een soort borstel met dikke grijze draden gebruikt om resten houtskool en etensresten die aan de grill blijven plakken te verwijderen.
The Sun onthult dat een vrouw in het ziekenhuis is opgenomen nadat ze een draad had ingeslikt die vastzat aan een hamburger van de grill. Ze zou geopereerd moeten worden om de impasse te doorbreken.
Wat gebeurt er als zo’n draad wordt ingeslikt?
Otolaryngoloog en hoofd- en halschirurg Tonia Farmer heeft zich uitgesproken over het gevaar van het gebruik van draadborstels.
“De borstelharen die je daar ziet kunnen gemakkelijk losraken en in de grillroosters terechtkomen,” zegt Farmer in een video die op het officiële account van TikTok is geplaatst.
De arts waarschuwt dat het materiaal vast kan komen te zitten in kip, varkensvlees of rundvlees zonder dat de persoon die het eten verzorgt zich daarvan bewust is. “De borstelharen zijn erg fijn,” voegt Farmer toe.
Eenmaal in het verteringsproces kunnen de borstelharen volgens Farmer vast komen te zitten in de keel. Tot het punt dat hij patiënten heeft laten opereren om de draad te verwijderen.
Het kan zelfs tot een darmperforatie komen. Met andere woorden, het leven kan in gevaar zijn.
Alternatieven voor het schoonmaken van grills en/of barbecues
De New York Times geeft enkele tips om de grill schoon te maken na het grillen.
Je kunt afwasmiddel of een milde ontvetter gebruiken. Je kunt ook een soort spatel maken van opgerolde aluminiumfolie. De citroen helpt het vet op een natuurlijke manier te verwijderen. Het schoonmaken moet 10 minuten na afloop gebeuren.
Aan het einde van het schoonmaken kun je ook plantaardige olie en papieren handdoeken gebruiken om de roosters in te vetten.