Heb je ooit een pakje kaas geopend, het in de koelkast bewaard en ontdekt dat het vol schimmel zat? Geloof het of niet, maar er zijn kleine trucjes of tips die je kunnen helpen deze situatie te voorkomen.
Hoe voorkom je dat kaas gaat schimmelen in de koelkast?
De meest aanbevolen optie om kaas zo te bewaren dat hij niet volloopt met schimmel , is het gebruik van speciaal papier dat speciaal voor dit soort voedsel is ontworpen. Deze methode is ideaal voor halfgerijpte en gerijpte kazen, zoals gouda, cheddar of parmezaan.
Het is een papier gemaakt van bijenwas met een poreus oppervlak, dat het product beschermt zonder het volledig van de lucht af te sluiten, waardoor vochtophoping wordt voorkomen en een goede rijping wordt bevorderd.
Als dit papier niet beschikbaar is, kan het worden vervangen door plantaardig papier of bakpapier. Als extra maatregel kan de verpakking worden afgedekt met een katoenen doek of in een bak worden geplaatst met een deksel dat niet goed afsluit.
Wat is de beste temperatuur om kaas te bewaren?
Om de houdbaarheid van kaas te garanderen, moet de ideale bewaartemperatuur tussen 2°C en 4°C liggen. De plaats waar de kaas moet worden bewaard is in de groentelade, omdat dit een vochtige omgeving biedt met minder thermische schommelingen.
Wat te doen als de kaas schimmel heeft?
In het geval van harde kaassoorten, zoals Parmezaanse of Sardijnse kaas, schraap je gewoon de aangetaste plek af of verwijder je het eerste plakje. Een traditionele preventieve methode om het verschijnen van schimmel op harde kazen te vertragen, is om de zijkanten in te wrijven met een dun laagje extra vierge olijfolie.