Vitamines zoals A, C en E spelen een cruciale rol in de gezondheid van de ogen; ze helpen zichtproblemen en staar te voorkomen en beschermen tegen oxidatie.
Net zoals verschillende delen van het lichaam worden verzorgd om goed te functioneren, vereist de gezondheid van de ogen ook aandacht en praktijken die goede prestaties bevorderen. De ogen zijn, vanwege hun geavanceerde ontwerp en vermogen om zich aan te passen aan verschillende lichtomgevingen, essentieel voor het functioneren van het lichaam. Een van de redenen achter hun uitstekende prestaties is hun directe verbinding met de hersenen, waardoor ze een belangrijk onderdeel vormen van het zintuiglijke systeem.
Supplementen, voedingsmiddelen en zelfs gewoonten die gericht zijn op het verbeteren van het gezichtsvermogen kunnen een groot verschil maken voor je prestaties: de gezichtsscherpte kan behouden blijven, vermoeidheid die gepaard gaat met langdurige inspanning kan worden verminderd en toekomstige ongemakken kunnen worden verminderd. Deze focus is nog relevanter in de wereld van vandaag, waar er een maatschappelijke roep is om te veel uren door te brengen voor elektronische apparaten die het gezichtsvermogen belasten en irriteren.
Hoe vitamines helpen bij de gezondheid van de ogen
Voeding speelt een essentiële rol in deze zorg, omdat bepaalde bestanddelen in voeding – zoals mineralen, antioxidanten en vooral vitaminen– de oogfunctie kunnen stimuleren, veelvoorkomende aandoeningen kunnen voorkomen en visuele vaardigheden zoals aanpassing aan duisternis of lichtcontrasten kunnen optimaliseren.
Volgens de American Academy of Ophthalmology (AAO) houden sommige voedingsstoffen de ogen gezond en van andere is ontdekt dat ze het risico op oogaandoeningen verminderen.
“Het eten van een dieet met weinig vet en veel fruit, groenten en volle granen kan niet alleen helpen om je hart sterk te houden, maar ook om je ogen gezond te houden”, meldt het instituut. Dit is niet verwonderlijk, zo ontwikkelt de AAO. De ogen zijn afhankelijk van kleine slagaders om ze van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien, net zoals het hart afhankelijk is van veel grotere slagaders voor hetzelfde doel. “Ze gezond houden zal ongetwijfeld de ogen helpen,” zegt hij.
1) Vitamine A
De oude Egyptenaren geloofden dat nachtblindheid kon worden behandeld door het eten van lever. Het was rond de jaren 1920 dat een nieuwe vitamine, vitamine A, uit deze geschiedenis werd geïsoleerd, vertelde Ramiro Heredia, een specialist in klinische geneeskunde in het Hospital de Clínicas José de San Martín, aan deze krant.
“Het is in vet oplosbaar en komt voor in twee vormen: een provitamine in planten, die door zoogdieren wordt gemetaboliseerd tot de actieve vorm, waarbij 50-85% van de vitamine zich ophoopt in de lever, en de voorgevormde vorm, die voorkomt in vlees, vis en melkproducten,” legde hij uit.
Heredia noemde het gezichtsvermogen als een van de helende eigenschappen, omdat het helpt bij afwijkingen aan het hoornvlies en bindvliesontsteking. “Een tekort aan vitamine A wordt in verband gebracht met gezichts- en oogaandoeningen, droge ogen, nachtblindheid, botontwikkelingsstoornissen en huid- en haarproblemen,” zei ze.
In welke voedingsmiddelen zit vitamine A?
Voedingsmiddelen met bètacaroteen – een diep oranjerode organische kleurstof die veel voorkomt in paddenstoelen, planten en fruit – worden in het lichaam omgezet in vitamine A. Enkele van deze voedingsmiddelen, aldus de arts, zijn:
- Wortelen
- Zoete aardappelen en pompoenen
- Gele vruchten, sinaasappels
- Groene bladgroenten
- Bruine paprika
2) Vitamine C
“Het is een in water oplosbare vitamine en noodzakelijk voor een goede groei en ontwikkeling. Het is ook een van de vele antioxidanten die een deel van de schade blokkeren die wordt veroorzaakt door vrije radicalen – moleculen die zich ophopen in cellen en andere cellen beschadigen, zoals DNA, lipiden en eiwitten,” meldt de Amerikaanse National Library of Medicine.
Wat betreft de krachtige effecten op het lichaam, benadrukt de Harvard Medical School dat vitamine C kan beschermen tegen staar in de ogen en kan helpen bij het aanmaken van neurotransmitters zoals serotonine en noradrenaline.
In de studie “Eating foods rich in vitamin C reduces the risk of cataract progression by one-third” (2016) werd gedurende tien jaar het dieet en het risico op cataract geanalyseerd bij 324 paren tweelingzussen. Tegen het einde ontdekten de onderzoekers dat een dieet rijk aan voedingsmiddelen met vitamine C het risico op progressie van staar met een derde verminderde. “Hoewel we de ontwikkeling van staar niet volledig kunnen voorkomen, kunnen we misschien wel het begin ervan uitstellen en voorkomen dat ze aanzienlijk verergeren met een dieet dat rijk is aan vitamine C,” concludeerden de onderzoekers.
In welke voedingsmiddelen vind je vitamine C?
Volgens Valentina Martínez, afgestudeerd in Voeding, zijn enkele van de voedingsmiddelen waarin deze vitamine kan worden verkregen:
- Citrusvruchten
- Sinaasappel- en grapefruitsap
- Aardappelen
- Tomaat
- Aardbeien
- Spinazie
- Spruitjes
“Als je bijvoorbeeld meer dan 200 gram fruit per dag eet of ongeveer twee kiwi’s, dan voldoe je aan de basisbehoefte van je lichaam aan vitamine C,” voegt Martinez toe.
3) Vitamine E
Heredia legt uit dat dit een in water oplosbare vitamine is die celmembranen beschermt tegen oxidatie en vernietiging. “Het was de vijfde ontdekte vitamine en de naam, tocoferol, komt van het Griekse toc – wat kind betekent – en phero – in het Spaans, brengen – omdat het essentiële functies heeft in de normale ontwikkeling van de foetus en kinderen,” zei hij.
“Het is bekend dat het een rol speelt bij het voorkomen van trombose en de relatie tussen hoge vitamine E-waarden en veranderingen in de immuunfunctie, de ziekte van Alzheimer en staar wordt nog steeds bestudeerd,” zei hij.
In de meta-analyse “Vitamin E and age-related cataract risk” werd aangetoond dat inname van de vitamine via de voeding of supplementen en een hoog serum tocopherol significant geassocieerd kan zijn met een verminderd risico op cataract.
In welke voedingsmiddelen vind je vitamine E?
Matias Marchetti, een voedingsdeskundige en auteur van boeken over gezond leven, vertelde LN Bienestar dat vitamine E kan worden gevonden in voedingsmiddelen zoals:
Vrouwen brengen hun salades op smaak met olijfolie.
- Olijfolie of plantaardige oliën
- Noten
- Zaden
- Volle granen
- Groene bladgroenten