Chef-kok Gordon Ramsay waarschuwt voor de fout die veel mensen maken als ze roerei koken: “Het wordt korrelig”.

roerei

Omdat we in Spanje niet de gewoonte hebben om eieren als ontbijt te nemen, vergeet ik vaak hoe lekker roereieren zijn. Ik stort me erop voor een goed hotelontbijt, maar thuis zijn we meer gewend om ze te koken voor de lunch of een gezond avondmaal dat in een handomdraai klaargemaakt kan worden. Ze zijn snel te maken, maar ook makkelijk te verprutsen.

Je kunt ze lekkerder of minder sappig vinden, maar bijna niemand vindt ze droog, met rare texturen of rubberachtig. Daarom ontwikkelen veel professionele koks na jaren ervaring hun eigen techniek met bijzondere trucjes, vooral als het om Angelsaksische koks gaat. En Gordon Ramsay moet in zijn leven miljoenen eieren hebben gekookt, als goede Brit die zich in de Verenigde Staten heeft gevestigd.

We hebben genoeg tips om het perfecte roerei te maken die je thuis kunt oefenen als je de techniek nog niet onder de knie hebt, maar je kunt beginnen met de belangrijkste waarschuwing die Ramsay deelt in een van zijn video’s: pas op dat je ze niet te veel klopt. Volgens de chef-kok en tv-presentator is het zelfs het beste om ze helemaal niet te kloppen.

“We kloppen eieren nooit voor het koken. Ze worden korrelig,” zegt hij nadrukkelijk. In het beste geval raden we aan om de dooier met een vork te breken en heel lichtjes met de eiwitten te mengen, maar kloppen met een garde of schuimspaan is niet aan te raden, tenzij je andere recepten bereidt, zoals huevos pericos.

Natuurlijk kun je van luchtige en droge roereieren houden, maar als je wilt dat ze zijn zoals ze horen te zijn, heel zoet en sappig, dan moet je ze niet kloppen. Je maakt het roerei direct in de koekenpan tijdens het koken, zodat er geen lucht bij kan komen die de structuur van het ei zou veranderen.